Welcome to Miami:)

Viki

Ámérikán drímsz!
 Üdv a túlzások országából avagy, ahogy azt már anno Will Smith is megénekelte Welcome to Miami ah ah ah.


Mily szerencsés vagyok, hogy újfent itt lehetek, hiszen sokadszor élhetem át az érzést az államokban, amit a lehetőségek országának is neveznek. 
Az álmok országa....hmm értem én, de ezzel azért lehet vitatkozni. Akkor vegyük első körben górcső alá a kajafrontot, mert nekem a tartósítószerekkel bőségesen átitatott minden tekintetben ízetlen műkaják nem az álmaim netovábbjai. Nagy bajban is voltam rövidnek mondható itt tartózkodásom alatt, hiszen szerencsétlen bio és vegetáriánus étrendre beállított gyomrom kapta az ívet rendesen:)

Így mondhatni sűrűn látogatott vendég voltam a mellékhelyiségekben, egészen pontosan minden étkezés után…Szerencsémre sok helyen még a Wc-ben is üvölt a zene, úgyhogy szó szerint könnyebb igy megkönnyebbülni:) Igen és ha már ennyire belemélyültem a témába, akkor itt most elmondom, hogy igenis sokkal jobb az itteni wc kagylók kialakítása, valamint az öblítési funkció, mint az otthoniaknak. Hogy miért is? Ezt úgy képzeld el, hogy mikor ráülsz (már aki)és megrakod dologgal, akkor a már vízzel teli kagylóba érkezik az ürülék, és ezt követően mikor végeztél mindennel megnyomod a kart, hogy lehúzd nah, akkor a lukból orbitális erővel egy vákum kiszívja a vízzel kevert ürüléket és így tökéletesen letisztított felületet kapunk, még a wc kefe használata is szükségtelenné válik. Sőt idő sincs arra, hogy terjengjen a kakiszag a türelmetlenül várakozó népség között és akkor itt a pont.:)


Miamiban negyedszer tettem tiszteletem és bátran állithatom, hogy semmit nem változott (bár az évek óta itt élő magyarok nem így gondolják). Az elmúlt tíz évben, max épült még egy-két magas betontömb, valamint sokkal drágább, mint pár évvel ezelőtt. A tenger még mindig csodaszép és a hozzátartozó fehér homok is itt van még, amit állítólag Mexikóból hoztak:)

Oh beszélek itt zöldeket méghogy nem változott! Nagyon is változott! A tekintetben biztosan, hogy életemben ennyi dagadt és zsíros embert nem láttam még sehol, mint itt, pedig aztán pár helyen megfordultam már. Elszomorító látvány, hogy a fiatal lányok narancsligetes hátsójukat egy szál bikiniben vonszolják a szépséges parton, elrontva ezzel a türkízkék színekben úszkáló víz hullámait....nem lehet ugyanis nem észre venni és figyelmen kívül hagyni, tudnillik itt egész évben úgymond szezon van. A bulkesz mindig kinn figyel a gatyókból ugyebár! Sportot űzőket láttam ugyan, de abból inkább csak a parton futókat. Persze manapság már látni sok szép kerek popót is hiszen egyre több lány hódol a kemény gyúrásnak.

Én egy szépséges pálmafákkal és mókusokkal tarkított parkot választottam futásom helyszinéül, ahol rendíthetetlenül róttam a köreim és mellettem csak sétálgatgató feketékkel találkoztam, akik furcsán is néztek rám a negyedik 1500-as köröm után. Valahányszor elfutottam mellettük, egyikük "givmiafájval" jutalmazott, másikuk odakiabálta, hogy good job....asszem ez mindent elmond:) Ebben a szépséges parkban voltak kosár, tenisz, lábtenisz meg mindenféle pályák, ahol nyomatták a csapatjátékot kedvelők 30 fokban is boldogan. Igazi pihenős és figyelős egy hétben voltam most. Kifejezetten jól esett tátott szájjal szarrá égni a parton, de azt úgy, ahogy eddig még soha....most meg naná, hogy foszlok:) Persze csokibarnára sülni itt nem nehéz, de tényleg óvatosan kell csinálni a "gyorsansokatbarnuljunkból", mert nagy baj lehet az eszetlen napozásból. Hozzáteszem alig pár órácskákat töltöttem szakaszonként a napon, de ez is elég ahhoz, hogy nagy fájdalmaink legyenek az esti órákra. Használtam fényvédőt, de asszem ide kevés a 20-as minimum az 50-es faktor kell még az én kevésbé fehér és könnyen barnuló bőrömre is.

Mint tudjuk sok sztár kedvenc helye Miami, igy például Jennifer Lopez vagy Enrique Iglesias is sűrűn látott celebritás errefelé. Ha szerencsénk és pénzünk is van, akkor akár még össze is találkozhatunk egy ilyen méltán nagy sztárral. Vannak szórakozóhelyek, ahova a bejutás nem egyszerű, de ha mégis sikerül, akkor számoljunk egy amerikai bár Berki Krisztián sztárságával soha fel nem érő kaliberű világsztár felbukkanásával. Ezek az első osztályú celebek életüket, vagyis hétköznapjaikat is sztárságuknak megfelelően élik hasziendájukban, a tengerből beívelő csatornarendszerek egyik szegletének partján, előkelő helyeken. Hogy hol is? Hát „sztárájlenden“. Úgy képzeld el, hogy, ha felülről nézed Miamit, akkor sűrű vizi csatornákkal fűszerezett várost kapsz, ami össze-vissza szeli át az egész várost. Ezek kisebb nagyobb mesterséges szigetek, melyeket körülvesz a víz. Vannak olyan elzárt részei, ahol a sztárok meghúzzák magukat "forint filléres" palotáikban. Ha érdekel bárkit is közelebbről a hely, ahol egy egy sztár leledzik, akkor bepattan egy csónakba és elviteti magát arra. Kb ennyi. Vannak erre fizetett túrák.

A Downtown rész itt is akárcsak Dohában elég rémísztő már-már hasonlatos a Legenda cimű film egy-egy jelenetéhez, hiszen sehol egy ember. Itt senki nem megy kocsi nélkül egy métert se basszus. Komolyan, mikor egyik reggel elsétáltam venni egy kávét és egy rettenetesen cukros fánkot, kb tízen dudáltak rám és néztek nagy birka pofával csodálkozóan, hogy is képzelem azt hogy gyalog közlekedem a járdán??

A kávéról jut eszembe, nincs normális espresso, feljetsd el. Hiába kértem, hogy kávét adjon tejjel a nagyon túlképzett eladó, de csak nem sikerült neki felfognia, hogy mit jelent a kávé és tej fogalma együtt kiadva cukor nélkül. Ah asszem itt egy idő után feladod a harcot a magyarázkodással, mert egyszerűen ezek a robotüzembe tett egyének egyszerűen, mintha másik bolygóról jöttél volna úgy néznek rád, ha nem azt kéred ami van, hanem picit szeretnél valamin válltoztatni....el kell engedni itt. Szal egy hétig vizes fos kávét ittam, mivel a starbuckstol hányok.

Egyik délutáni kajakómás sétám alatt vettem észre egy olyat, amit muszáj megemlítenem. Láttatok már olyan Pet shopot, ahol kirakatban akváriumban fekszenek a kiskutyák és onnan lehet megvenni őket? Nem? Hát én is csak most életemben először és remélem utóljára! Az milyen, hogy sétálgatsz és egyszer csak jön egy üzlet, ahol a kirakatban akváriumban bezárt Nyufi mérető kiskutyák fekszenek, mintha nem is élnének....pici víz és némi levegőbefúvás kíséretében, így árulják a kiskutyákat...hát köpni nyelni nem tudtam a döbbenettől és csak szomorúan konstatáltam, hogy a lehetőségek országában nem túl erős az állatok iránti „tisztelet“...dühös lettem a pici bezárt kutyusok láttán. Nagyjából itt is azt éreztem, hogy nekik mindent lehet majd ők eldöntik, mikor kinek mi a helyes út, legyen az ember vagy állat vagy bármi más. Hiszen ez itt Amerika.

Ha már Ámérika és kiváltképp Florida, akkor mindenki, aki ide utazik vérszemet kap és beindul a vásárlási láz a gigászi méretű mallokban és outletekben. Mindenki megbeszéli, hogy akkor egy bizonyos pontom találkozunk egy óra múlva, majd mikor elindultál, kettő perc múlva azt sem tudod hol vagy és hogy találsz vissza a "ruhacipőtáskabugyi" kavalkádok alkotta üzletekből:)....durva a fogyasztói társadalom és meggyőződésem itt látszik a világon a legjobban mennyire súlyos méreteket öl a vásárlási láz.....

De tényleg a már megdrágult USA-hoz is képest mondom, hogy ezek a boltok viccesen olcsón adják a portékákat. Nézzünk egy konkrét példát. Bementem a sokak által kedvelt GAP üzletbe és vettem két jó minőségű trikót 5 dodoéert. Valljuk be őszintén az nem volt drága, sőt itthon max a kínaiban találsz ennyiért, de lehet még ott sem. Ez meg legalább egy jó fajta világmárka terméke. De ezeken a helyeken annyi minden van, hogy meg lehet kajak zavarodni....én már nem is bírom az ilyen helyekre vezető körutakat. Nah és a nők nagy kedvencét a Victoria‘s sectretet se feledjük, ahol tényleg igazán szép sexis fehérneműk meg fürdőrucik vannak, nekem abszolut az egyik kedvencem... jót mosolyogtam a látványon, ahogy szegény pasik ott ülnek kinn az üzlet előtt, amig a babák benn próbálgatnak úgy jó egy másfél órát:)...nem irigyeltem őket.


Ha szeretnél csak úgy szimplán bevásárolni mondjuk egy élelmiszerboltban, akkor készülj fel a sokkra, hogy erre a legkisebb hely, ahol ezt megteheted egy tesco méretű mall az úgynevezett walmart. Itt van minden, mi szem szájnak ingere, de ami a legrémísztőbb számomra, hogy mindenből csak gigászi méretűt lehet a kosaradba tenni, ami nagyjából azt jelenti, hogy nem nagyon tudsz egy liter tejet vagy egy liter narancslevet venni esetleg kis csokit vagy kis kekszet vagy kistökömtudjamicsodát, mert jellmzően sertéstenyészetben gondolkodnak amerikában. Minket mindannyiunkat, akik ott vásárolunk kocának néznek és erőszakosan ránktukmálják, akár tudat alatt is a szart a gagyit, de abból persze nagyot és kurva sokat vegyél! Piát csak is liquor storokban tudsz venni 21 év felett. Nem olcsó, de nem is drága. A cigi 5 dollár körül mozog


Az amcsikról tudni véljük, hogy nagy sportrajongók és abból előkelő helyen szerepel a kosárlabda és az amerikai foci, valamint a jégkorong is kedvelt. Volt olyan szerencsém, hogy eljutottam egy NYC Islanders VS Florida Panthers meccsre. Hát öszintén mondom óriási élmény volt. Húszezer ember elképesztő hangulatban egy óriási stadionban tombolva Let’s go Pantherst üvöltve önfeledten szurkolt kedvencének, ahol időközben leesett nekem, hogy már jártam évekkel ezelőtt egy Justin Timberlake koncerten ugyanitt. Szóval egészen elképesztő küzdelmet láttunk és felejthetetlen élménnyel gazdagodtam. Itt az emberek sokkal, de sokkal lazábban tudnak akár egy hoki mérkőzésen is múlatni, mint mi magyarok. Egyszerűen csak jól érzik magukat kikapcsolnak, semmi több! Nem fikázni és elégedetlenkedni mennek oda, hanem pusztán csak szórakozni, ami nekünk eredendően rohadtul nehezen megy valamiért...jó mondjuk a magyar futball meccseket tekintve nem csoda, ha az életről is lejövünk:(


Ha Miamiba jössz, akkor van jó néhány színes program, amin érdemes részt venni. Ilyen például az Everglades tour szárnyashajós csapatás, ahol láthatsz sok-sok krokodilt az amúgy is lápos vidékre épült Miami szélebbi részein...állítólag jó progi. Aztán kb. öt órányi autóútra van Miamitól Key West, amit szerintem érdemes bevállalni, mert szép a levezető út és például megnézhetjük Hemingway házát meg a 90 miles követ, Florida legdélebbi pontját. Onnan már csak tényleg karnyújtásnyira 90 mérföldre van Cuba. Ha kedvünk támad át is ruccanhatunk akár úszva is:)
Aztán, ha hosszabb időre jöttünk és tényleg szeretünk kocsikázni itt, ahol nem kell félni, hogy a gatyánk is rámegy a tankolásra, hiszen egy gallon benzin két dollárt kóstál, ami majd négy litert tesz ki és bátran fogcsikargatás nélkül csapathatjuk a V8-as cabrio Mustángunkkal a távokat, mert nem fog fájni! 
Szal akkor go észak és lesd meg az Orlandóban található Universal studiót is! Én anno megtettem. Jó kis móka, van mindeféle fincsi hullámvasút meg mozi, meg minden jóság, ami a gyerekek álma, így az enyém is az volt.:)

Autót amúgy jelzem vicces pénzért vehetsz és bérelhetsz is Amerikában. Persze jól jön, ha van valaki itt élő haver, aki segít ezekben ügyezni, mert akkor jóval kedvezőbb kondíciókkal kaphatjuk, mintha mi kérnénk. Dzsaszinfo egy jó barát sehol sem árt a világ bármely pontján is légy! ....Egy JÓ barát! Ez fontos! 
Tök jó Miamiban, hogy gyakorlatilag fillérekből befizethetsz egy karibi hajóútra, ami lehet akár egy hetes is, és rengeteg sziget érintésével megáll mondjuk Costa Ricán, majd vissza Miami. 
Számtalan uticél közül válogathatsz és nagyon tartalmas napokat rakhatsz össze...gondolj csak bele hajóutad során érintheted és láthatod a Bahamákat, Kubát vagy eljuthatsz Puerto Ricoba, Mexikóba és mindezt fillérekért. Arról nem is beszélve, hogy ezek a hajók nem holmi ladikok, hanem maximális szórakozást és pihenést kielégítő fullosan felszerelt óceánjárók. Érdemes utánanézni, ha több időre jövünk és belefér egy ilyen kiruccanás. Ha már elrepülünk ilyen messzire a barátok meglátogatásáról se feledkezzünk meg és fotózzunk egyet ha lehet természetesen Mascat. A rend őreit sefelejtsük el bevonni, nagy örömükre:)

Picit mikor amerikába jövök azt érzem, hogy rózsaszín nyálban fürdöm, ami aligha tükrözi a valóságot....itt minden kicsit álomszerű és nem érzem igazinak....mű, mű és mű szinte minden...a kaja, az emberek, a mosoly az üzletekben a társadalom nagy része a maga megvezetett beteges demokráciájával együtt, ám mégis azt mondom, hogy itt is szívesebben élnék, mint ott ahol most...meleg van, szép a környezet, jó az életszínvolnal, van lóvé. A rosszhír, hogy itt is dolgozni kell:)

Nincs túl közel a maga kilenc órás repülőútjával, amit már az egyik európai nagyvárosi átszállás után számolj! Meg persze a kijutás ill. a országba való beengedés is egy szinház inkább, mint a valóság...amolyan erőfitogtatás, hogy Mi a világ urai majd jól eldöntjük, hogy beléphetsz e az országunkba még, ha kaptál is vizumot. Ez nálam konkrétan úgy zajlott, hogy az immigrationnál dolgozó fekete srác egyfolytában azt kérdezte tőlem amikor odaadtam neki az útlevelem, hogy én most, akkor ugye a kinn élő szüleimet akarom meglátogatni és ezért jöttem az államokba....tessék?...egyfolytában ezt szajkózta hiába mondtam, hogy csak egy hetes holidayre jöttem...hát nah igen...szóval ez nem megy annyira simán, így jobb felkészülni a kereszttűzes kérdésekre, aminek szeritem sok értelme nincs, de ők tudják....Ja persze ujjlenyomat minden egyes ujjról készül naná, hogy portré fotó is...azt hiszem a súlyomon kívül minden adatot rögzítettek rólam az USA-ban, de ez már csak így megy.

A szórakozni vágyóknak javaslom ID-t (személyi) vigyenek magukkal mert nem jutsz be ennélkül. Bár én, mikor elkérték inkább annak tudtam be, hogy nem néztek 21-nek:), itt ugyanis az a korhatár. Az alatt nincs sem szeszesital, sem szórakozás úgy nagyjából sehol az országban.
Miamiban viszonylag a repjegy sem horrorisztikusan drága, úgyhogy a kedvelt uticélok közé tartozik. Mindenképpen szerencsésnek mondhatom magam , hiszen ötödször megyek most vissza Floridába úgyhogy, ha nem haragszotok kicsit pihenek most mert hosszú út vár rám ismét!

Welcome back to USA.:)

 

https://vilagaim.blogstar.hu/./pages/vilagaim/contents/blog/56896/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?