Íroszág az én szememmel, olyan Szorcsikosan:)

Viki

Írország az én szememmel, olyan "Szorcsikosan". Röviden és tömören.

Viszonylag rövid repülőutam után az első, amin megakadt a szemem a dublini reptéren a számomra felismerhetetlen nyelven kiírt táblák, melyek próbáltak irányt mutatni, kezdetben nem sok sikerrel. Persze már a reptérről a szállásra vezető taxiban megtudtuk, hogy bizony létezik egy ősi ÍR nyelv, amit már csak elvétve használnak egy-egy elzártabb távoli szigeten...érdekes, hogy semmihez sem hasonlítható nyelv!

Oh emberek! Ez már első pillantásra is egy csoda, csoda, csodaszép hely! Rengeteg látnivalóval és persze a soha el nem múló U2 meg Bono imádattal együtt, csak ajánláni tudom! Tökéletes kilenc napom volt ezen a varázslatos szigeten és külön óriási öröm, hogy itt léphettem át az új évbe, mégpedig az utcán egy óriási utcabál keretén belül sok-sok külföldivel együtt! Fantasztikus volt!

Egy szuper jó kis Hotelben laktunk, nem volt túl nagy a lakoszályunk, de kedves és tiszta, igazi régi klasszikus házikóban.

Írországban szerettem, hogy kivalóan működik minden, a közlekedés tökéletes! Van vilinger, meg vonat, meg sok-sok emeletes busz, amivel a legtöbbet fogsz menni, ezért vegyél kártyát az utazásaidra és jól töltsd is fel! Úgy is dönthetsz,hogy nem veszed meg a kártyát, akkor egy utad 2.50 euroba fog kerulni. Mi viszont azt a választást hoztuk, hogy olyan jegyet veszünk, ami a célszerűbb és így 30 euroért öt teljes napig korlátlanul használhattuk a jarművet! Ha már itt tartunk, akkor meg kell említsem, hogy még ezen a szinte kívül eső európai szigeten is olcsóbb volt a benzin, mint nálunk! Fontos dolog, hogy itt fiatalodsz egy órat!:)

Dublin szuper jó hely! Tök mindegy milyen nap van, itt mindig mulatnak az emberek és persze kicsit sem szomjasak:)! Mindenhol bárokat találsz jobbnál jobb zenekarokkal. Üdítő sétákatlehet tenni és nagyon tetszetős város! Jó a kedv és nincsenek besavanyodva, megszomorodva még a kevesbé kellemesebb éghajlat ellenére sem! Sőt! Én személy szerint kész voltam attól, hogy nem hordanak túl sokan zoknit és ki van a lányok segge a téli hidegben! Egy szál semmiben az amúgy normál esetben nyáron hasznalatos rövid rucikban lófralnak! De hát kinek mi a normál...egy biztos  semmiképp sem mondanám szívderitő látványnak...mindemellett meg a döbbenet kiült a homlokomra, mikor megláttam a szinte jeges óceánban a legnagyobb boldogságban lubickoló gyermekeket es felnőtteket egyaránt azt hittem káprázik a szemem:)


Nah jó! Megjött a kedvem kis túlzással persze és gondoltam, nem lehetek puhány be kell mennem a vízbe! Már csak egy fotó kedvéért is. Gyorsba ledobtam a textilt, majd beszaladtam a vízbe...húúú a mindenségit neki nagyon-nagyon hideg volt pláne kis tanga bugyiban meg melltartóban...asszem nem vagyok komplett:) Csak mondom, hogy a lelkem is kifagyott és nem nagyon akart a fejembe férni annak a három srácnak a látványa sem, akik szörföztek a vízben...igen jól hallod a kb. 3-4 fokos óceánban, örömmel és mosollyal tették mindazt:) De ezt amúgy hogy? Télen? Írországban? Hihetetlen mekkora elszántság és mekkora fanatizmus kell a sport szeretetéhez, hogy valaki téli tenger vizében akarja lovagolni a hullámokat. Szürreális és fagyasztó látvány…de ezek a népek itten úgy vettem észre, hogy elég kemény fából vannak ám faragva akár csak a Székely legények:)

A termeszét csodaszép és pozitív, hogy decemberben is nagyon zöld a fű és kék az ég !Az egész szigeten fantasztikusan tiszta a levegő, tényleg valósággal harapni lehet! Az ország nyugati oldala óriás sziklás tengerparttal rendelkezik, elvétve néhány kastéllyal meg házikóval...amolyan vidéki hangulat rengeteg birkával meg tehénnel. Itt a mekiben is az van kiírva, hogy 100%-os Ír marhát zabálhatsz csupán egy euroert! Azserossznem?:)

   

Oh és ne feledkezzünk meg az óriasi hullámokkal tarkított Atlanti-óceán csodás és magával ragadó látvanyáról sem! Imádtam! 
A kaja ízletes és sokféle csak nagyon drága! Ok persze itt nem 80 ezer nettiből gazdálkodnak, mint kis hazánkban, hanem egészen más a mérce! De vegyünk egy konkrét példát mondjuk egy felszolgalót a bárban! Akár heti 600 eurot azaz 2400 eurot is megkereshet egy hónapban(de az heti 50 óra meló)! Én a saját szemmel láttam mennyit pörögnek megállas nélkül esténként! Így, ha végig gondoljuk kevés szabadidővel rendelkeznek, viszont ugye valamit valamiért! Megmarad a reális hited abban, hogy legalább látod az otthon felvett lakáshiteled véget....a fény az alagút végén, hogy itt van remény még 60 éves korod előtt kicsengetni a saját kecódat!
 Érdemes ide jönni dolgozni. Meglepően sok a magyar no persze így már ezen nem csodálkozom, hiszen relatív közel van, repülővel mindössze  2óra 40 perc és találsz munkát bőven! A lóvé jó és csak az nem dolgozik itt sem, aki nem akar!  Nekem sokkal jobban bejön, mint Anglia!
 Rendkivül barátságosak és segítőkészek az emberek. Nekem például az első járókelő, azonnal megmutatta hol lakik Bono:)


Viszont azon elcsodálkoztam, hogy milyen sok a bolond az utcákon...ill azok lehet, hogy nem is voltak bolondok "csak" be voltak szipkázva? Ki tudja, de akkor egyeseknél óriási mozi lehetett a buksiban szinte nap-nap után.


Most nem tudom, hogy csak nekünk volt e mázlink vagy mi, de a túráért, ami az ország nyugati oldalára vitt Dublinból, egyszerűen nem kérték el tőlünk rá a pénzt a buszon felszállásnál...pedig ez egy csoportos, részünkről is egy megrendelt túra volt még a hotelünk recepcióján, akárcsak a többi túristának, akikkel egész nap egy társaságot alkotva szeltük a szigetet...ugye milyen édes kedves emberel az Írek? Még pénzt sem kérnek a "szegény" túristától:)...kaptunk egy ingyen buszutat konkrétan egész napra! Soha rosszabbat:)

Másnap, mikor a Christ Church katedrálisba látogattunk el, én gondoltam hátha ma is szerencsénk lesz és benyomom azt a szar poént, hogy gyerek vagyok és gyerekjegyet kérek!...Nem fogod elhinni mi történt! Fintorgott egy lazát a csávó és láss csodát gyerekjegyet adott nekem! Pedig tényleg csak poénkodni akartam, de ha már ilyen komolyan vették, akkor persze hogy elfogadtam....vagy a másik ami lehet még, hogy tényleg gyereknek nézek ki így 37 évesen is:)

Említést kell tennem a kedvencé avanzsált bárunkról a Porterhouse nevűről, hiszen legnagyobb példaképemnek Bononak tagságija van ide és viszonylag sűrűn előfordul ott. Egy felszolgálóval hamar megkötött barátságunknak hála bepillantást nyerhettünk a VIP részre a második szinten, ahol ücsörögni szokott az egész banda. Persze amikor érkeznek azt óriási titok övezi. Annyi, hogy megejtenek egy telót, bejelentkeznek, hogy majd érkeznek és kell nekik egy asztal ott fenn...oszt vagy mennek, vagy nem. Ez így volt most is. Épp pont nem jöttek el mikorra várták volna őket, pedig már esküszöm mindenkiben Bonot láttam, annyira jojózott a szemem, hogy hátha meglátom. A bárban persze elmesélték, hogy minden karácsonykor énekel a Grafton streeten Bono csak úgy kedvességből a nagyérdeműnek...persze mi pont egy nappal ezután érkeztünk az országba...ez az igazi lúzerség ha-ha-ha:)

Szóval dolgozik itt két kedves magyar leányzó a bárban az én nagyon nagy szerencsémre, így rengeteg mindent meséltek és megtudhattam tőlük! Elárulták merre találjuk Bono egyik szállodáját a városban, mert az is van neki:). Az is le lett csekkolva:). Ezúton is köszönjük a fantasztikus jó kajákat és baráti árakat, valamint a tökéletes odafigyelést, előzékenységet, vendéglátást! Meg persze azt az óriási dolgot is, hogy kitaláltam egy eszelős dolgot mégpedig azt, hogy írtam egy levelet mellékelve egy fotóval magamról, és megkértem a leányzót (akinek direkt nem írom ki a nevét), hogy alkalom adtán juttassa el Bononak, hiszen Ő volt az egyik, aki ki szokta őket szolgálni, mikor ott vannak! Aztán jó ideig morfondíroztam, hogy vajh célt ért e a levelem, de azt hiszem ez már örök titok marad, legalábbis a személyes találkozóig Bonoval....nah majd akkor jól megkérdezem:)...gyermeteg kis rajongó szívem sosem adja fel, tök mindegy hány éves is vagyok...


A kajáról jut eszembe, hogy még viszonylag az elején a második napon, mikor egy jófajta ír bárban vacsiztunk egy igencsak finom és kevésbe sem olcsó halacskát meg persze jó pár vodkanarival megküldtük az estét, hogy-hogy nem egyszercsak az történt, hogy leöntötte a sűrűn forgolódó pincerlány a földig érő hosszú kabátom forró gyertyaviasszal! Atya Ég! Azt hittem elájulok....de tényleg nagyon riasztó és szomorú látvány volt ám ez...végig a hosszú fekete kabátom....szerinted? Mit mondjak? Aki ismer tudja, hogy néha ill. ilyen helyzetekben milyen a vérmérsékletem, lehet picit ideges leszek és esetleg felemelhetem a hangom! Nah ez most meg is történt! Rettenetesen szégyellte magát a hölgy és sebbel-lobbal jött is a manager, majd azonnal intézkedett! Természetesen kitisztítatták a kabátot másnapra, amit természetesen ők álltak!
 A kabát makulátlan tiszta lett és képzeljétek még az esténket is ők állták. Jelentem kiittuk őket a vagyonukból az okozott kellemetlen percekért:)


Aki szereti a söröket az készüljon, hogy egy pultban akár 30 féle csapolt sör közül is választhat...nem semmi a kínálat! Igazi sörös nemzet! 
A ruha tök olcsó, remek üzletekkel tarkítva a belváros. Van minden, ami kellhet az ember fiának és ami szem szájnak ingere. 
Én külön örültem, hogy európában elsőként láttam Abercrombiet, de a rossz hír az, hogy mocskosul drága volt. Meghagytam nekik...nah jó vettem egy gatyót, mert nem bírtam ki:)


Bono háza csodaszép, meg rettenetesen nagy, olyan régi kúria szerű, persze új kivitelben. Az esélytelenek nyugalmával magamban, nyugtáztam itt nem lesz tali az emberünkkel, hiszen még a fákon is kamerák lógtak és egy akkora méretű térfigyelő van a háza előtt, mint a Teve utcai torony! Éppen ezért a bekopogás veszélye nem nagyon állhatott fenn:)...elég idegesítő lehet még ezen az eldugott kis tengerparti városkában(mert hogy ez nem Dublinban volt) is a rengeteg túrista jövevény, meg fotózkodó, leselkedő a házuk kapuja előtt....én is biztos unnám és kilennék az emberektől...de hát szokták mondani, ilyen ez a popszakma:)


Rengeteg időnk volt, így sok szépséget láthattunk ebből a varázslatos szigetvilágból. Épületeket, templomokat bőséggel. Itt van a Guinness ház is, amit meg szoktak nézni sokan, de én helyette a Cedarwood Roodot néztem meg. A helyet, ahol Bono gyermekkorát töltötte, a házat, ahol felnőtt. Ne felejtsük, hogy itt alakult a ház kis garázsban a U2 együttes! Nagyon tetszetős elég nyugis kis városrészecske. Talán túl nyugis is, asszem kb. két emberrel találkoztunk, akikkel pár szót váltottunk és kedvesen megmutatták a Bonoék volt házát, ahol felnőttek. Ezt egy számban is megörökítette az együttes, melynek címe Cedarwood Rood. Nagyon szeretem ezt a számot.

Asszem ez az ország, ahol szívesen élnék csak az a nyári 18 fokos "meleg" nagyon erős visszatartó erő:). Mindenképp menjetek és nézzétek meg, mert megér egy misét! Kell, sőt muszáj látni! Gyönyörű egy ország.


Végezetül egy negatívumot meg kell engedjek magamnak. Ez volt az első és egyben az utolsó Ryanaires utam! Idefelé és hazafelé is késett 2,5 órat a gép és óriási amatőrség, valamint fejetlenség volt a reptéren! Lelakott, recsegő, ropogó gépekkel! Szemtelenül drága a jegy főleg, ha már adsz fel egy bőröndöt is...node tíz napra csak kell ruha egy nőnek...nem? 
Egy biztos ezzel a társasággal én többet sehova nem utazom a jövőben! De, ahogy hallottam a reptéren más is elég morcosan fogadta a rossz körülményeket.

A végére, hogy pozitívummal zárjak kifeléjövet taxi hozott a dublini reptérre a szállástól. Az ára 22.85 euro volt és mikor fizettünk, a taxis hátrafordult hozzánk és hanyag eleganciával odaszólt, hogy elég lesz egy 20-as a többit nyugodtan tartsuk meg...érted ezt? Itt egy klasszik idézet jutott eszembe a Reszkessetek betőrőkből: “Tartsd meg az aprót te mocskos állat!”:)

Most befejezem, mert landolunk es parázok kicsit, ugyanis szét akar rázkodni ez a csöppet sem régi, félelmetesen lelakott repülőgép! Ha látod a posztom az azt jelenti, hogy túléltem a repülőutat!

Szerettelek Írország! Nagyon szép vagy! Egy nagy mosollyal búcsúzom:)

https://vilagaim.blogstar.hu/./pages/vilagaim/contents/blog/47802/pics/lead_800x600.jpg
Írország,SzorcsikViki
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?