Késő nyári Lago di Garda

Viki

A varázslatos, magával ragadó – és persze - kismillió sztárnak otthont adó olaszországi Lago di Gardat látogattam meg. Régi álmom vált valóra ezzel a pár napos látogatással, mert rengeteg szépet hallottam már a helyről. Sajnos csak pár napom volt arra, hogy tiszteletem tegyem ezen a valóságos mesebeli helyen. Kocsival érkeztem, hiszen az a legegyszerűbb eszköz, ha gyorsan és kényelmesen akarunk utazni Budapestről. Bő hat órányi kocsikázás után megpillantottam a tó vizén tündöklő naplemente fényeit.

Nagyon szép helyre érkeztem. Mindenhol igazi, hamisíthatatlan, fülledt olasz hangulat. Néhol hegyoldalba ékelt gyönyörű, stílusos olasz villák, hatalmas teraszokkal, valamennyiből csodás panoráma tárul elénk a festői szépségű tóra.
Ilyen szerencsében volt részem nekem is, mert Peschiera del Gardaban egy nagy teraszos, minden igényt kielégítő lakosztályban töltöttem két éjszakát.

Az esti nyugalmas pillanatot természetesen hamisítatlan Prosecoval köszöntöttem, és
végül nem bírtam ki, úgyhogy muszáj volt egy finom - cseppet sem diétás - garnelás pastaval elbúcsúztatni a napot. Utána egy séta a nyüzsgő kis falucskában.
Sokan mondják, hogy Észak-Olaszország drága, de ezt cáfolnom kell. Egy finom vacsora pl. pont annyiba kerül, mint bárhol Budapest belvárosában.
Pihentető alvás után reggel isteni, kristálytiszta levegőbe szippanthattam mesés balkonunkon, majd a napindító finom olasz kávé után nekiveselkedtünk, hogy nyakunkba vegyük a tavat és lehetőleg, minél több szépséget láthassunk a nagy
kékség körül. Elsőként Sirmione-t kell útba kell ejteni, de olyan tömeg áramlik a városkába, hogy kocsival valósággal lehetetlen behajtani.

Ki kellett onnan kászálódnunk és inkább a drága időnket máshol kamatoztattuk utunk során.
Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy a Garda tó mely szegleténél állunk meg egy sétára, mindenhonnan másik arcát mutatja a hely – egy dolog biztos: letaglóz a szépsége. Valóságos ékszerdoboz falvacskák kínálják magukat egy megállóra. A
hegyekbe vájt alagutakon vezető utak alatt csodaszép lagúnák színesítik a partot. Mivel én imádok fotózni, így elég sűrűn kellett megállni miattam, hogy rögzíthessem az utókornak az adott pillanat szépségét....bevallom néha idegőrlő lehet, de
pont nem izgat. :)
Persze az hamar lejön, hogy ez nem az átlagpolgárok lakhelye. Igen tehetős emberek élnek errefelé - ez mindenen látszik.
De ez így van jól! Rendezett, tiszta és nagyon elegáns....a francia riviéra jut eszembe róla.
Mivel olasz, akkor a hamisítatlan kávé kb. 4 óránként szükségszerű. Kiszállunk egy-egy kis falucskában a tó partján és magunkba szívjuk a jó levegőt. Minden egyes megállónknál azt érzem, hogy egy egész életet le tudnék itt élni aztaromantikushétszázátneki :). Már értem George Clooneyt mi vonzotta ide....
Minden tekintetben lenyűgöző a Garda tó. Egyszerűen imádom Olaszországot :) Bárcsak ide születtem volna.


A hegyekkel körülvett kristálytiszta Lago di Garda csábítóan hívogat egy csobbanásra még a késő őszi csodálatos naplementében is, csak időhiány miatt ezt dobni kellett.
Lago di Garda minden igényt kielégítő azok számára, akik nem akarnak repülőn senyvedni és a mobilitás fontos nekik. Az autó nagyon kényelmes és rendkívüli szabadságot ad. Persze azt ne tessen elfelejteni, hogy a parkoló automaták itt is
készenlétben állva várják az Eurot szinte minden sarkon. Na, meg a matricadíjak sem elhanyagolhatók, de mondom akármennyire is olcsók a repjegyek, ide csak autóval érdemes jönni.


Igyekeztem minden szegletét meglesni ennek a nem mindennapi helynek, de a cél a tavat körülvevő legmagasabb hegyre való feljutás a felvonóval. Onnan az igazi a panoráma...talán már látszanak a hegyek mögött megbújó Alpok hegyvonulatai
is. És tényleg, ami odafenn fogadott, az a lélegzetelállító panoráma... majd utána esett csak le az a karcos 8-10 fokos hideg levegő, amit a bőrömön nem tudtam nem érezni :) Persze, én amatőr, a boldogságtól, a naiv pillanattól, hogy felmehetek a
hegyre eszembe sem jutott, hogy oda kell minimum egy pulcsi, egy cipő, egy hosszú gatyó, mert a 10 fokban kevésnek fog bizonyulni a nyári öltözék... de sebaj kemény vagyok, kibírtam és mindenért kárpótolt a hegy tetejéről belátszó panoráma.
Ha itt jársz kötelező! Nézd:

Ezután már bármi jöhetett ugyanis ez volt a nap fénypontja!
Lago di Garda le fog venni minden idelátogatót a lábáról. A majdnem Balaton-nagyságú tóban sokan szörfözgetve, vitorlázva keresik a jó szelet... pillanatra megint le kellett ülnöm a víz mellett egy sziklára, mert ámulatba ejtő a látvány...hihetetlen szépségű ez a hely. Egyszerűen szerelmes lettem!
Megkoronázva a napot megint egy finom, korai vacsora a sokadik kedves falucskában. Hmm, de jó is az olasz konyha legyen az pizza vagy egy jó féle tészta ínycsiklandozó és eredeti. A mediterrán konyha mindig a szívem csücske marad.

Oh és hát az olaszok fagyija nélkül biztos, hogy nem szabad innen sem távozni. Az valami mennyei! Elkérik az árát jócskán, de nekem az minden pénzt megér. Betegesen fagyi mániás vagyok. Van, hogy 10 gombócot is megeszem... sokszor apukámmal szoktam versenyezni ki tud többet enni. Megsúgom volt olyan, hogy én nyertem.:)
Igazán romantikus helyen fogyasztottuk el az estebédünket. Mennyei amatriciana pasta egy jó kis Aperollal öblítve. Hiába élni tudni kell:)
Olaszország legnagyobb tava méltán lesz egyik kedvenc üdülőhelyem a jövőben. De még vár ránk egy kis Verona és persze
a kihagyhatatlan Júlia erkélye. :)

https://vilagaim.blogstar.hu/./pages/vilagaim/contents/blog/44967/pics/lead_800x600.jpg
Garda tó,Olaszország,szállás,SzorcsikViki,Utazás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?