Málta, ahogy kezdődött...

Viki

Ismét gazdagabb lettem egy csodálatos élménnyel amit úgy hívnak, hogy MÁLTA!

Annyi, de annyi mindent hallottam már erről a picike kis gyöngyszemről a Földközi tenger közepén, hogy már már zsongott a fejem az információktól és égtem a vágytól, hogy a saját szememmel győződjek meg a hallottakról. Ha hinnék az embereknek és bíznék még bennük oly gyermeteg bizalommal, mint utoljára tízen párévesen, akkor jóval szegényebb lenne most a lelkivilágom ugyanis nem vágtam volna neki ennek az egyhetese túrának. Hogy miért is?

Csak mert mások szerint koszos, büdös, drága, szar, fos, mi egyéb csodás jelző hallatán tényleg nem sok ember mondja azt, hogy nah, akkor ennek ellenére is meglesem ezt a szigetet. Már csak azért is, mert alig két órányi repülőútra van kis hazánktól és hála a Wizzair kedvező jegyárainak nem kell veszedelmesen zsebbe nyúlni és ott találod magad egy ékszerdoboz kellős közepén, alig 100 km-e Szicília partjaitól...Nah igen milyen nagyon jó, hogy már kevésbé vagyok hiszékeny megannyi tapasztalattal  a hátam mögött...szerencsémre!

Sok embernek itt Európa közepén fogalma sincs arról mit is jelent a kosz fogalma egy országban és hogy mennyire nagyon jó kis helyen vagyunk mi itten. Én most nem is erről szeretnék hosszasan írni és nem tisztem kioktatni embereket, de annyit azért hozzá tennék, hogy tessen elmenni pár hónapra egy-két Ázsiai országba, és máris másként vélekedünk majd a kosz fogalmáról. Igen igen patkány és csótány is van majdnem minden országban ezen én már nem lepődöm meg és emiatt nem riadok vissza egy egy várostól...és hogy őszinte legyek az sem zavart Máltán, hogy a házak elé ki volt téve a fekete szemeteszsák, amíg a kukások el nem vitték....oszt?

Csak is azzal foglalkozom, hogy minő szerencse ért ismét az életemben és újra a télből nyárba lehettem egy hétig Máltán. Óriási szerencse kísért most is utamon, hiszen érkezésem előtt majd két hétig szakadt az eső, majd mikor ott voltam egy hétig csodás időben volt részem és mikor távoztam, akkor jött az újabb eső. Szóval a klíma nekem tökéletes volt és hálás is vagyok a szerencsés hét napomért! Nyugalmas volt a repülőutam egy apró wizzair-es kellemetlenséget leszámítva.

Nagyobb, kényelmesebb gépen kellett volna utaznunk, de minden jelzés nélkül kisebbre cserélte a wizz a gépet az utazás pillanatában (költséghatékonysági heringeskedésre) és a helyek változtatása miatt káosz és anarchia alakult ki a gépen, pontosabban egy két ember fejében...természetesen én sem a helyemre ülhettem, mert azon már egy nagyon teli szájjal üvöltő dáma hepciáskodott, hogy az ő helyét már valami köcsög elfoglalta....mindeközben röpültek ki a szalámis szendó darabjai a pofázmányából az arcom irányába, de uralni tudtam a helyzetet és túléltem. Hölgyeim és uraim azért, aki utazott már wizzair gépen az tudja, hogy mióta jelen vannak a discount légitársaságok a piacon sajnos a sokszor pronyó közönséget is hozzák magukkal....akármennyire is nem tetszik ez nekünk....viszont occsó.

Mielőtt megérkeznénk a parányi szigetre fenséges látványban lehet részünk már odafentről...áthaladunk Olaszország egy része felett és tényleg csodás, amennyiben nem zavarják felhők érdemes kikukucskálni...ezért szeretek én mindig ablak mellett utazni. Hamar érkeztem, de elég para volt a leszállás, mert amikor ráfordult a gép a leszállópályára azt a kanyart a víz felett tette meg és szinte a tengert súrolta a szárnyunk .....volt is nagy kajabálás a gépen.

Napsütés és meleg 23 fokos hőmérséklet fogadott az alig 200 km nagyságú szigeten.

Icipici sziget, icipici reptérrel. Érkezés után nem kockáztattam és rögtön bevágódtam egy Málta transzfer kisbuszba komoly 8 Euróért és egészen a Westin Dragonara szállodáig vittek, ott volt szerencsém héderezni egy teljes hétig.

Megjegyezném, ha a szálloda nem pont Máltán van, akkor full 5 csillagos a Westin, de itt az valóban igaz, hogy a csillagok száma el van csúszva egy számozással a valóságtól. Ez azt jelenti, hogy a fullos szolgáltatást ne várd egyik 5 csillis szállodától se, mert nem fogod megkapni. Ne dühöngj, ha nincs tusfürdőd vagy papucsod vagy valami más, ami alap lenne 5 csillagban. Ne légy ki idegileg, ha egy hét alatt többször is le kell menned a recepcióra a kádból kilépve vizesen szólni érte.

Nekem élből másik szobát kellett kérnem érkezés után, mert pont mikor már kipakoltam elkezdődött a műsor a felettem lévő szobából. Mint kiderült egy nagyonsokgyermekescsalád ereszdelahajam hetét rohadtul nem volt kedvem hallgatni egy másodpercig sem. Így kaptam egy nyugalmasabb szobát. Szerencsére.

Nem bírtam ki, hogy ne sétáljak este még egy picit és elindultam egyet vacsorázni. Egy csodálatos öbölbnél találtam magam egy hangulatos teraszos éttermeben, mely tényleg lenyűgöző volt. Beültem és elfogyasztottam egy mennyei zöldséges lasagnet, egy pohár prosecoval, ahogy azt kell. Az étlap nagyon Olaszos beütésű szinte mindenhol...nyilván a legtöbb étel és alapanyag Olaszországból importált erre a picurka szigetre, így az ételek is nagyban az Italiai konyhát tükrözik, úgy kábé mindenhol. Fizetés után már körvonalazodott, hogy nem állja meg az, hogy drága Málta. Pont annyit fizettem, mint amennyit itthon tennék bármelyik étteremben, azzal az apró különbséggel, hogy otthon nem mosolyogva szolgálnak ki és nem a tenger mellett 22 fokban fogyasztom a vacsorám....A kellemes hangulatú vacsora után tettem egy sétát a dimbes-dombos éjszakai Máltán, bár őszintén szólva nem voltam túl friss, így hamar megadtam magam és ágyikónak dőltem. Tökéletes éjszakám volt a közvetlen vízpart mellett lévő szobámban. Pihe puha ágyikóban a tenger morajlására aludni felbecsülhetetlen.

A Westin Dragonarat kevésbé mondanám olcsó kategóriájú szállodának, sőt nagyon is combos, de azt, hogy még a szobaáron felül 27 Eurót elkérnek naponta a reggeliért az azt gondolom nonszensz! Nyilván ultra komoly a reggeli felhozatala, de kérem 8 rongyért???? Azt tudd, ha ide készülsz rengeteg szállás közül tudsz válogatni kedvedre valót...milliónyi hostel és különböző színvonalú hotel áll rendelkezésre. Csak erősen pénztárcafüggő, mint minden.

Málta igazán elragadó és sokszínű kis sziget. Pici gyakorlatilag egy, két óra alatt be lehet járni kocsival. Vannak hozzá tartozó szigetek, amik szintén nem túl méretesek. A közlekedés szerintem tök jó gyakorlatilag busszal bárhová el lehet jutni a jegy ára 1.50 Euro egy útra. Ki is próbáltam többször, de rám jellemző módon jobban preferálom a gyalogosan vegyük nyakunkba dolgot.

Egyik nap úgy gondoltam ma úgyis üres járatom van éppen ezért mi lenne ha San Giljaniból, ahol a szállásom volt átgyalogolnék az akkor közelinek tűnő Buggibaba....utólag hülyeség volt, mert a lábam lejártam így gerincsérvvel meg kifejezetten nem esett már jól a végére, de letoltam és amúgy megérte, mert tök jó kis hely az a Buggiba. Nagyon szép sziklás tengerpart öleli körül mindenhol. Az odavezető út gyalogosan nem volt túl izgi a domboldalakba vájt homokos utakkal, ahol nemhogy gyalogost, de autót sem nagyon láttam szembe jönni. ....picit olyan elhagyatott érzésem volt, mikor bandukoltam egymagamban....Érkezésem után kábé ittam egy finom kapucsinót a sziklás öbölben, majd nyilván vissza már busszal mentem.

https://vilagaim.blogstar.hu/./pages/vilagaim/contents/blog/38017/pics/lead_800x600.jpg
Málta,szállás,SzorcsikViki,Utazás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?