Thaiföld, Thaiföld te csodás!

Viki

Thaiföld Thaiföld te csodás! Úgy gondolom ezzel az írással adós vagyok már rég óta....immáron negyedszer taposom az ezerarcú elragadó néha idegölő, máskor bámulatba ejtő országot! De, hogy miért mondom ezt? Őszintén szólva, előre elnézést mindenkitől de ez egy szubjektív véleményalkotás, így kendőzetlenül fogom elmondani, amit láttam, hallottam megéltem és tapasztaltam...és higgyétek el, hogy van bőven mesélnivalóm az összességében egy év alatt eltöltött idő alatt Thaiföldön.

Nyilván ez is édes kevés ahhoz, hogy valójában megismerj egy országot a turistalátványosságokon túl, de azt hiszem picit gazdagabb vagyok információ és tapasztalat szerzést illetően, attól, aki egy-két hétre vagy egy hónapra jön. Nosza, akkor hát vágjuk bele a tőlem nem megszokott hosszú bevezető után.

Voltam én már nyaralni, műsort forgatni, fotózni, és életvitelszerűen fél évet egyben Ázsiában. De ne szaladjunk ennyire előre.
Első utam pár évvel ezelőtt vezetett Thaiföldre azon belül is rögtön bele a kellős közepébe a világ szexturizmusának tartott fővárosába Pattayara. Örültem, mint a játékos kisgyerek, hogy eljuthattam az általam már nagyon vágyott helyre. Akkor még nem tudtam mit is tartogat és mennyi színben pompázik ez a sokak által preferált Ázsiai uticél. Mára már kiműveltem magam.
Érkezéskor itt is telibecsap a 40 fokos páradús levegő főleg, ha szezonban jössz ki, ami konkrétan a november végétől március végéig, április elejéig tart....amúgy szerintem egy ilyen meleg országban egész évben szezont lehetne kikiálltani, mert az idő jó max a többi hónapban nedvesebb a levegő és sokat esik....de pl most 10 nap alatt úgymond szezonon kívül egyszer esett az eső szóval ezt azért nehéz így kiszámolni...


Az első flasht a suwaranabhumi reptéren Bangkokban kapod, mikor kiszállsz a gépből és a kedves kis Thai kislány széles mosollyal köszönt Thai nyelven: Sawadikaaaaa....jaaaah kérem szépen, így máris jobb kedvünk lesz az amúgy kimerítő minimum egy átszállással megspékelt alsó hangon 14 órás repülőút után. Itt már minden gördülékenyen zajlik vagy legalábbis úgy tűnik. Mi sárga taxiba pattantunk anno és szépen Pattaya felé vettük az irányt. Kb. 150 km és viszonylag jó az út, úgyhogy hamar meg lehet érkezni cirka 2 ezer Bahterért, de volt, hogy  csak ezeröccá-ért. Bangogkot későbbre hagytuk, az egy külön móka. A pénzüket Bahtban mérjük, ami jelen pillanatban 8 forintot tesz ki mármint 1 Baht .

Akárhogy is, de én még mindig azt merem mondani, hogy olcsó ország , amikor egy rákkal megtömött Pad Thait meg tudok enni egy nagy palack vízzel 400 forintból....
Szerencsémre én az exemmel mentem ki először, akivel nem szállodába mennünk, hanem a saját lakásukba. Ez azért nyilván sokat jelentett. Anno 20-25 évvel ezelőtt sok ember befektetett Thaiföldön ingatlanokba és nyilván jól is tette, mert itt is, mint sok más helyen felfelé ment az értéke, arról nem beszélve, hogy egész évben ki lehet adni jó áron. A jó turistákhoz híven nekem is megmutatták a szokásos látnivalókat (hogy mik azok Pattayán googlizd ki), de én az az utazó vagyok, aki nem elsősorban a turisták kedvenc helyeit tartja feltétlenül első körösnek. Sokkal inkább szeretem beleenni magam a real lifeba. Ebben nem is volt hiány...volt pár sokat látott idegenvezetőm többször is.

 Az első napjaim tarkítottam az elmaradhatatlan Thai masszázsokkal, amiért egyszerűen rajongom a talpmasszázsról nem is beszélve. Akkor itt meg kell jegyeznem, hogy az egy órás relaxálásért kemény 200 azaz kettőszáz Bahtot kell fizetned, ami ugye nehéz fejszámolással is 1600 forintnak felel meg. Komoly mi? Noh igen...Menj már el itthon Thai masszázsra és fizess egy 10 ezrest oszt távozz jókedvvel bőséggel...jó nem hasonlítom Thaiföldet semmi esetben sem a Magyar árakhoz, de máshoz sem, mert teljesen „törvényenkívüli“.

Pattayan nem mondhatnám, hogy hu de nagyon híres a tiszta és türkizkék színű vizéről, oszt lehet az én szememmel van a baj, de amúgy meg nem se. Mondjuk a legkevesebb az lenne, ha a negatívumok itt ki is merülnének a víz színével, de sajna Pattaya azért akárhogy is nézzük, tényleg a fertő netovábbja! Azt tudnod kell, ha a makulátlan tisztaság híve vagy, akkor menj inkább Svájcba, de itt azt nem fogod kapni amit, Euróbában bárhol...kivéve a Ritz Carltonban vagy a nagyobb szállodákban....Az utcák sajnos nagyon koszosak néhol folyik a fekália és sok a patkány a kedvencemről nem is beszélve az pedig a csótány. Valóban, ami a legmegdöbbentőbb számomra, hogy nem a turistáktól koszos, hanem a saját szememmel láttam nap mint nap, mikor itt életem, hogy hogyan dobálják ki a Thaiok a szemetet a kezükből az utcán a tengerparton a boltban és mindenhol máshol. Egyszerűen megdöbbentett mennyire nincs kultúrájuk, ami a tisztaságot és az alapvető rendszerességet illeti. Egyszer gondoltam példát mutatok, hátha lesz eredménye és nekiálltam szemetet szedni a tengerparton, ahol már mindent elborított a sok papírhulladék és műanyag petpalack...szted? Persze hogy kiröhögtek mikor látták, hogy szedem utánuk a koszt ...no comment. Kicsit olyan elzártság érzeted lesz ha ide jössz, mert mintha nem akarnának tudomást venni arról, ami körülöttük a világban folyik...(lehet nem is tudják amúgy).https://vilagaim.blogstar.hu/./pages/vilagaim/contents/blog/37596/pics/lead_800x600.jpg
szállás,SzorcsikViki,Thaiföld,Utazás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?